Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изваждането на потъналия круизен кораб "Коста Конкордия"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Започна операцията по изправянето на пътническия кораб "Коста Конкордия", който потъна през януари 2012-а година край брега на остров Джилио в Тосканския архипелаг. Това е уникална операция, която се прилага за първи път в света. Поради лошото време тя закъсня с 3 часа.

Точно в 9 часа италианско време започна изваждането на кораба. То се осъществява от 36 въжета и хидравлична техника, а специални контейнери на левия му борд ще го задържат на повърхността, когато бъде изправен. Прилага се постепенно увеличаващо се усилие. Очаква се при изправянето да се освободят токсични газове като сероводород, според специалистите - в допустимите граници. Операцията се извършва от разстояние и се следи от видеокамери във и извън морето. На и около кораба няма хора.

Инженерите са предвидили три етапа, в които след всяка отделна стъпка се преценява ситуацията и реакцията на плавателния съд. Първият етап е доста деликатен. Той засяга отделянето на круиза от скалата, върху която е полегнал десният му борд. Според проекта за изваждането на "Коста Конкордия", който е най-големият по тонаж пътнически кораб в света с водоизместимост от 114 500 тона, ще са нужни 12 часа. Очаква се да бъдат намерени телата на двама от загиналите от общо 32-ма души от 4229 пътници и екипаж на борда.

Цената на операцията е над 400 милиона евро. В нея участват 500 специалисти. Акредитираните журналисти са 350, а събитието се отразява в целия свят.

По публикацията работи: Елена Шаханова – кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна