Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи изправянето на потъналия круизен кораб “Коста Конкордия”

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Тази сутрин в 4 часа италианско време, приключи успешно операцията по изправянето на  потъналия круизен кораб “Коста Конкордия”. Той крушира на 13-и януари 2012 година край бреговете на остров Джилио в Тосканския архипелаг с 4229 души на борда, от които загинаха 32-ма.

Сложната, колосална и безпрецедентна операция, която се следеше директно в целият свят, приключи за 19 часа. Успешният й край бе съпроводен със сигнал от корабни сирени, аплодисменти, сълзи от радост в очите на международния специализиран екип ръководен от южноафриканеца Никълъс Слоун и гражданите на остров Джилио.

Корабът се придържа в нормално положение чрез 6 подводни платформи и специално построено желязно дъно. Десният му борд, който бе под водата и лежеше върху подводните скали, е сериозно деформиран. Това  изисква  време за ремонт, след което предстои  монтирането на 11 стабилизиращи контейнери, колкото има на левия борд, необходими за цялостната стабилизация на плавателния съд. Едва след това, той ще може да плава и да бъде отведен в пристанище, където да се демонтира. Продължава издирването на двама души от общо 32-мата загинали. Анализира се състоянието на екосистемата край острова Джилио.

Капитанът на “Коста Конкордия” Франческо Скетино, на когото предстои съдебен процес за крушението на кораба, не коментира успешния изход на операцията.

 

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна