Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 49-о място по икономическа свобода сред 151 страни

Снимка: Архив

България отстъпва с две места - до 49-о, от 151 страни, в тазгодишния доклад за икономическата свобода в света, изготвен от канадския институт "Фрейзър". Сред държавите в Европейския съюз страната ни се нарежда на 22-ро място.

България събира малко над седем точки от максималните десет, което е леко понижение в сравнение с миналата година, когато страната ни е класирана на 47-о място.

Класацията оглавява Хонконг, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. На дъното е Венецуела. САЩ, които по традиция се считат за бастион на икономическата свобода, се нареждат на 17-о място.

Икономистите обясняват факта със свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството. Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-голяма продължителност на живота. Докладът представя картината през 2011-а година - последната, за която има официални данни, и се разпространява у нас от Института за пазарна икономика.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна