Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия предоставила на Москва нови данни за използване на химическо оръжие от опозицията

Снимка: Архив

Сирийските власти са предоставили на Русия нови доказателства за използването на химическо оръжие от страна на въоръжената опозиция. Това стана ясно след разговорите в Дамаск на руския заместник външен министър Сергей Рябков.

Според съобщенията в руските медии Сергей Рябков се е срещнал със сирийския външен министър Уалид Муалем, както и с президента Башар Асад. Руският дипломат е трябвало да разясни на сирийските лидери подробностите по плана "Лавров-Кери" за ликвидиране на сирийския арсенал от химическо оръжие. В отговор е получил уверение за пълно съдействие от страна на властите в Дамаск, които са обещали в най-скоро време да предоставят подробна информация за количествата и вида химически оръжия, а също така за местата, където то се съхранява. 

Относно предоставените му нови доказателства за отговорността на бунтовниците за химическите атаки, зам.-ръководителят на руската дипломация Сергей Рябков посочи, че те са веществени и могат да бъдат използвани като улики, но се нуждаят от допълнително проучване. Рябков същевременно отправи критики към работата на оръжейните инспектори на ООН като заяви, че техните изводи са едностранни и политизирани. Според него трябва да бъдат безпристрастно разследвани всички съмнения за използване на химическо оръжие в Сирия.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени