Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ с критики към руския външен министър

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Съединените щати разкритикуваха остро руския външен министър Сергей Лавров за вчерашното му изявление, че химическото нападение в Сирия на 21-ви август не е било дело на режима в Дамаск, а "провокация".

Говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви, че американски разузнавателни данни потвърждават вината на режима на Асад за атаката на 21-ви август, при която загинаха 1429 души. Тя каза в отговор на въпрос, че Съединените щати смятат за напълно реалистично сирийският химически арсенал да бъде унищожен до средата на 2014-а година.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери увери Конгреса, че страната ще следи отблизо всяка стъпка за унищожаване на химическите оръжия на Сирия, като същевременно ще оставят в сила заплахата от военна операция срещу режима на Башар Асад.

На среща при закрита врата Кери информира сенатската комисия по външните отношения за стратегията по химическите оръжия, която договори с Русия в Женева. Сенаторите настояват за Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да направи плана изпълним в идните месеци.

Същевременно Съединените щати, Великобритания и Франция представиха в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в подкрепа на плана за предаване на сирийския химически арсенал под международен контрол.

В документа се настоява за включване на текст, отнасящ се до заплаха за употреба на сила при неизпълнение от страна на Дамаск на ангажиментите по постигнатото споразумение за химическите оръжия.

Русия възрази срещу прибягването до употреба на сила и предложението за сезиране на Международния наказателен съд, който да накаже виновните за военни престъпления в Сирия.

По публикацията работи: Атанас Груев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени