Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилие върху деца системно е упражнявано в интерната в Стралджа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Насилие върху деца системно е упражнявано в Социално-педагогическия интернат в град Стралджа. То е извършвано от членове на персонала, които са прилагали изключително жестоки форми на физически наказания. Това е установила проверка на Държавната агенция за закрила на детето след сигнал на френски доброволци.

Инспекторите са установили следи от побой върху телата на част от момчетата. Младежите са посочили, че са бити с пръчки и бухалки. Проверката установила още, че настанените в интерната имат сериозно затруднение при четене и писане. Децата не са хранени пълноценно и не са им правени необходимите медицински изследвания. Голяма част от тях дори нямат лични дрехи и тоалетни принадлежности. Като цяло обзавеждането в стаите в дома е старо, а спалното бельо изхабено.

Неиля Мурад, началник отдел по контрол на правата на детето в Държавната агенция за закрила на детето, която е участвала в проверката, обясни пред "Хоризонт":

В самото начало на проверката дете ни сигнализира, че предходната вечер е било обект на много сериозно насилие. Показа и следи от насилие. Детето беше освидетелствано от съдебен лекар и на следващия ден изслушано и от съдия. То имаше синини, зачервявания по крайниците и гърба.

В хода на проверката деца ни разказваха различни случаи, в които са били обект на различни форми на насилие. То е осъществявано от четирима служители на институцията. Тези служители бяха още същия ден отстранени от работа. Успоредно тече и прокурорска проверка.

Мурад посочи, че храненето в интерната не е в съответствие с изискванията и има много сериозни проблеми с медицинското обслужване.

Отстраненият директор на Социално-педагогическия интернат Димитър Петков е заявил, че той самият не е упражнявал насилие, не е бил свидетел, че негови служители са го правили и не е получавал такава информация.

За резултатите от проверката е уведомен министърът на образованието и са сезирани Районната прокуратура и Регионалната здравна инспекция в Ямбол. Четирима служители в интерната са отстранени от работа до изясняване на фактите. Назначен е нов временно изпълняващ длъжността директор.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна