Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки митрополит е арестуван за продажба на реликви и църковни земи

Снимка: БГНЕС

Гръцки митрополит е арестуван по обвинение за пране на пари от престъпна дейност и присвояване на средства в изключително големи размери. Духовникът продавал реликви и църковни земи за лично облагодетелстване.

Няколко месеца екипът за борба с икономическата престъпност е разследвал произхода на милиони евро, собственост на бивш митрополит от района на островите Додеканиса. Сигналът е получен от духовници от църковна обител на остров Патмос, които шокирани установили, че са продадени недвижими имоти, собственост на църквата.

Арестуваният духовник, чието светско име според публикациите е Елефтериос Михелис, се оказва един от най-богатите гърци. Скромният на външен вид духовник е продавал и скъпи църковни реликви на колекционери в чужбина.

Само за присвояване на ценни вещи бившият митрополит е осъден на 7 години затвор, но досега се е укривал в Атина.

Прокуратурата повдигна срещу него и обвинение за пране на пари от престъпна дейност и за фалшификация на документи, с които е продал църковните имоти на нищо неподозиращи клиенти. Сумите от продажбите са внесени в лични негови банкови сметки.

Данъчните власти продължават проверките на манастирите в Света Гора и по островите, като досега откриха недекларирани доходи за 5 милиарда евро.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна