Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов потвърди, че минималната работна заплата става 340 лева от 1-ви януари

Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов потвърди, че минималната работна заплата от 1-ви януари ще се увеличи от 310 на 340 лева. Има възможност да се увеличи и обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст също до 340 лв.  В бюджета за догодина ще се търсят средства да се възстанови ежегодната актуализация на пенсиите по така нареченото швейцарско правило” – с 50 на сто от инфлацията и 50 на сто в зависимост от средния осигурителен доход. Това съобщи министър Хасан Адемов преди откриването на Международната конференция за несигурните форми на труда, домакин на която е КНСБ.

Министърът направи уговорка, че в момента тече обсъждането на бюджетната рамка за 2014-а и не е коректно да се обсъждат отделни елементи от нея, преди да бъде финализирана.

Увеличаването ще създаде проблеми за националния бюджет и бюджета на Националното обществено осигуряване, заяви заместник-председателят на Стопанската камара Димитър Бранков. От КТ "Подкрепа" поискаха ясна формула за определяне на размера на минималната работна заплата и ръста й за всяка следваща година. От КНСБ настояха още за увеличение на бюджетните заплати от 1 януари 2014 година с 10% и за ръст със средно 18% за всеки ученик на единните стандарти при делегираните бюджети на училищата.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна