Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обвини в пиратство активисти на "Грийнпийс"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Срещу всичките 30 активисти на Greenpeace, които бяха задържани в Баренцово море след акция срещу добива на петрол в Арктика, бяха повдигнати обвинения в пиратство. Еколозите, които са на подсъдимата скамейка, отхвърлят обвиненията в пиратство и отказват да дават показания.

Говорителят на Greenpeace в Русия също заяви, че обвиненията са абсурдни, защото никой не е имал намерение да превзема платформата и протестната акция е била мирна.

На 18-и септември трима активисти на Greenpeace се опитаха да се покатерят на борда на петролната платформа на "Газпром" в Печорско море и да разгърнат там плакат срещу добива в Арктика. Те бяха арестувани от руската брегова охрана, а ден по-късно беше задържан и корабът на Greenpeace "Арктик сънрайз" с останалите 27 души на борда. Съдът в Мурманск им предяви обвинение в пиратство.

Сред подсъдимите има представители на 19 страни, включително на Русия. За подобно престъпление наказателният кодекс предвижда до 15 години затвор.

Същевременно сондажите на общественото мнение показват, че две трети от руснаците се обявяват за твърди мерки и сурови присъди срещу активистите на природозащитната организация.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна