Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Километрична опашка на "Капитан Андреево" - турски превозвачи протестират заради проверки

Снимка: БГНЕС

По повод създаденото напрежение на българо-турската граница, от Министерството на транспорта съобщиха, че настояват турската страна стриктно да спазва международните договори и спогодби в областта на автомобилния транспорт, по които Турция е страна. Въпреки договореностите, от турска страна продължава тенденцията българските превозвачи да бъдат глобявани неправомерно за липса на подходящо разрешително, като санкциите достигат 3000 евро. Министерството на транспорта и Агенция „Автомобилна администрация“ продължават да полагат усилия за намиране на решение, се казва още в прессъобщението на транспортното ведомство.

Движението на граничния пункт "Капитан Андреево" е блокирано. От другата страна - на турския граничен пункт, няколко тира са паркирали на входа и не допускат преминаването на превозни средства. Към 16 часа от българска страна чакаха над 650 камиона. Към 18 часа опашката беше над 14 километра. Турските шофьори настояват за незабавна среща между транспортните министри на България и Турция заради проверките, които е предприела Държавната автомобилна администрация на международните превозвачи.

От снощи на контролно-пропускателния пункт "Капитан Андреево" - Капъкуле не се пропускат превозни средства, сигнализира слушател на "Хоризонт". Богдан Кузманов съобщи, че се е образувала огромна опашка: 

Снощи съм се придвижил до 20:30 ч. В момента съм пред КПП "Капитан Андреево". От 21:30 часа сме спрели, досега никой не е мръднал. Казват, че има някакъв проблем в Турция. От там към България също не вървят камиони.

От Гранична полиция съобщиха за "Хоризонт", че няма технически проблем с обработването на документи от българския граничен пункт и че е имало среща между ръководствата на "Капитан Андреево" и на турския пункт "Капъкуле"

Проблемът на българско-турската граница според българските превозвачи е започнал вследствие на започналата снощи полицейска операция, тъй като акцент при проверките са товарните автомобили и автобусите. В рамките на тази проверка, която се провежда във всички страни от Европа, са били спирани и проверявани и шофьори на тирове от Турция.

Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдружението в автомобилния транспорт: Проблемът идва от турска страна. Турската митница през нощта, по незнайна за нас причина, спира да работи и казва - докато не се направят проверки в България, няма да работим. Не може от турска страна да се налагат условия как да се работи в България и как държавата да си върши работата. В момента от българска страна няма проблем за преминаване. Проверката на един тир продължава от пет до десет минути, ако турците благоволят да работят, няма да има опашка. 

Пред "Хоризонт" Петър Василев, който е шофьор на ТИР разказа, че се намира между двете граници в посока България и чака от 19 часа в понеделник.

От 18 до 19 часа, там някъде, бяха обработени документите и след което се получи вече застой.

Той сподели, че камионите, които чакат, са много:

Не съм ги броил, но са повече от 50-60 и всички сме с обработени документи. На турската граница се работи нормално, документите обработват нормално, но има затишие от българска страна. Доколкото разбрахме от наши колеги, от българска територия, че на турски тираджии има съставени глоби и затова се получава от двете страни застойРазбрахме, че турски тираджии са затворили границата, защото не били съгласни с наложените им глоби

По публикацията работиха: Л.Цветков, Н.Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна