Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Лъжа е, че при ГЕРБ са усвоени над 40% от еврофондовете

Снимка: БГНЕС

Министърът по еврофондовете Зинаида Златанова нарече "лъжа" твърденията на бившия премиер Бойко Борисов, че при ГЕРБ са усвоени над 40 на сто от еврофондовете. В предаването "Деконструкция" Златанова заяви:

Това е лъжа. Служебното правителство завари 27% усвоени еврофондове от правителството на ГЕРБ. В момента ние сме се усвоили 37%. С 10% повече от тях. Това е лъжа, както беше лъжа всичките години назад, че България се справя добре с еврофондовете. Предпоследно място за мен не е добре.

Златанова съобщи, че за секторите образование и наука се очакват 500 милиона евро финансиране:

1 млрд. лева са пари, които българското образование и наука са имали на разположение много отдавна. Имайте предвид, че това са пари само за реформи. Много отдавна знаем, че тези системи имат нужда от реформи, но трябваше да ни покажат едни 500 млн., за да се захванем за работа, но каквато и да е причината – важно е резултатът да е добър.

Златанова потвърди, че до края на годината депутатите ще получат за обсъждане проект за нов Наказателен кодекс:

Имаме много модерни международни правни инструменти, които въвеждаме в този нов НК. Много в сложна работата, така че се надяваме до края на годината да можем да го внесем в НС за разглеждане.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна