Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционните преговори в Германия в задънена улица

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Провали се и вторият рунд преговори за съставяне на коалиционно правителство между консерватори и социалдемократи в Германия. Все още не е ясно дали двете основни сили в страната ще проведат и трета, извънредна среща.

Преговорите за съставяне на ново правителство в Германия влязоха в задънена улица, след като късно вчера се провали и вторият рунд от сондиращи разговори между християндемократите и социалдемократите.

Днес партията на Ангела Меркел ще се срещне с другия си възможен партньор за коалиция - Зелената партия.

8 часа продължиха разговорите между двете основни сили в Германия вчера. Християндемократите и социалдемократите се заеха с най-сложните теми от управлението, за да тестват дали биха могли да намерят допирателна точка по тях. Достигането до компромис обаче се оказа невъзможна мисия. Най-непримирими бяха позициите по въпросите за бъдещия бюджет, както и за осигуряването на минимална работна надница и достойна пенсия за всички. Пазаренето между двете сили продължи толкова дълго и бе толкова остро, че накрая премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ханелоре Крафт изпусна нервите си и се разкрещя по посока на Ангела Меркел, че по този начин няма смисъл да се преговаря. Християндемократите отказаха да смекчат позициите си по повечето въпроси, интересуващи социалдемократите. В крайна сметка към 21 часа рундът се разпадна без никакъв резултат.

Най-вероятно ще има трета извънредна среща идните дни. Преди това обаче позициите си ще опитат да сближат християндемократи и зелени.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на "24 часа" в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна