Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява БНБ и КЗП за контрола им върху бързите кредити

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще проверява Българската народна банка и Комисията за защита на потребителите за контрола им върху бързите кредити, съобщиха от държавното обвинение. Поводът е репортаж, излъчен по Нова телевизия, в който се разследват случаи с изплащането на такива кредити.

Главният секретар на Комисията за защита на потребителите Иван Бъчваров потвърди, че жалбите по бързите кредити действително са се увеличили. По думите му оплакванията са най-често, че има скрита инфорамция, която първоначално не се представя на потребителите. Най-честата практика е изискването на допълнителни такси за обслужване на кредита, които се оказват неимоверно високи. Установено е, че при вземане на заем и изплащането му според срока и условията, описани в договора, от фирмата продължават да искат пари, а ако пари не постъпят, следват заплахи за съд и саморазправа.

Практиката, прилагана от фирмите за бързи кредити, е да не предоставят копие от договора на теглещия заема. Според Иван Бъчваров има подвеждаща информация от страна на фирмите, заблуждаваща търговска практика, която обаче не е измама и поради това не е нарушение по смисъла на закона.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев обяви преди дни, че до края на октомври ще са готови нови регулации за небанковите финансови институции, които отпускат кредити. По думите му законовите промени се очаква да бъдат приети още преди одобряването на държавния бюджет за следващата година.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна