Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързите кредити до 400 лева влизат в Закона за потребителския кредит

Снимка: БГНЕС

Бързите кредити до 400 лева ще влязат в Закона за потребителския кредит. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева пред журналисти и допълни, че се работи върху опростяване на стандартните договори за потребителските кредити. С влизането на бързите кредити в обхвата на закона дружествата, които ги предоставят, ще трябва да стандартизират договорите си според законовите изисквания.

Това ще има директен ефект, включително върху системата на бързите кредити, а освен това мерки за повече контрол върху изпълнението на изискванията на законодателството, също е изключително важно. Мисля, че имаме дефицит на контрол в тази област, което трябва да се промени и предприемат мерки в тази посока, каза Бобева.

Вицепремиерът коментира, че поставянето на таван на лихвите в нормалната банкова практика не е пазарна мярка.

По-скоро трябва да се работи върху засилване на защитата на потребителите и това те да бъдат по-равнопоставени във взаимоотношенията. От друга страна, в повечето държави има законодателства срещу лихварството, има и в българския закон две разпоредби в тази насока. Струва ми се, че е повече въпрос на контрол и разбира се, мерки, които да имат и превантивен характер.

 

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна