Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи разпънаха плакати с надпис "Студентите питат: Не ви ли е срам" в пленарната зала

Снимка: БГНЕС

По време на днешното заседание на Народното събрание трима младежи разпънаха в пленарната зала плакати с надпис "Студентите питат: Не ви ли е срам?". За минути те бяха изведени от квесторите, след което последва разговор в кабинета на председателя на парламента Михаил Миков.

Емил Динев, Ангел Златков и Румен Стоев са студенти от СУ "Свети Климент Охридски". Казват, че са влезли в Народното събрание като граждани. Целта им била да изразят своето недоволство от работата на парламента и народните представители:

Дойдохме заради всичките години, а не само за това, което се случва в момента. Въпросът беше зададен към всички депутати в сградата: "Не ви ли е срам от българския народ?". Тази институция, Народното събрание, загуби всякаква легитимност, защото не си върши работата, не представлява хората, както и другите представителни институции в държавата. Така, че ние не протестираме само срещу това управление, ние протестираме и срещу Бойко Борисов и срещу предишното управление. Въпросът е, че когато излизат хора, дали било хиляда, дали 100 хиляди, трябва да има някаква чуваемост. Когато някой сгреши да си признае грешката. Делян Пеевски не е ли избор, който по всякакъв начин делигитимира институцията ДАНС? За мен нови избори не означава да изберем същите или някакви нови да се появят, а означава, че тези, които са тук в момента признават грешката си.

Студентите разговаряха над 40 минути с председателя на парламента Михаил Миков, но стана ясно, че са се разминали в позициите си.

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова коментира случката така:

Най-нормалното нещо е, ако някой стои на балкона наистина да го поканиш и да го попиташ какъв му е проблемът. Парламентът е най-публичното място.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна