Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсва яснота за новия размер на детските добавки, Адемов не очаква сътресения на трудовия пазар

Снимка: БГНЕС

Все още няма яснота за новия размер на месечните детски добавки. Това стана ясно след поредното обсъждане на проекта за бюджет за 2014-а година.

Социалният министър Хасан Адемов отказа да обясни между какви варианти за повишаване на детските добавки ще се избира, но припомни предизборното обещание на БСП те да станат 50 лева догодина, а "Хоризонт" научи, че има и друго предложение - 35 лева за първо дете и 50 за второ при запазване подоходния критерий от 350 лева на човек от семейство. Преди седмица се появи и друг вариант - по 40 лева на дете и доходен критерий от 400 лева на човек от домакинство:

Това, което мога да ви кажа към този момент, е, че се търсят варианти от една страна решаването на въпроса с месечените помощи за деца, обвързвайки ги с предизборните обещание на една от политическите партии, които подкрепят правителството, и от друга страна търсим вариант, с който се опитваме да подпомогнем семействата с деца не само с тези 5 лева, а със значително по-голяма сума. Не са важни тези варианти с днешна дата, защото в момента, в който кажа един вариант, в следващия момент той се променя и няма как да бъда коректен към българските граждани.

Парите за безработица догодина ще са толкова, колкото и през тази - малко над 100 000 000 лв. въпреки поисканите от Адемов 140 милиона. Амбициите понякога се разминават с възможностите, каза министърът, но прогнозира, че сътресения на трудовия пазар догодина няма да има и припомни, че в началото на годината се чакат сто милиона евро от ЕС за борба с младежката безработица.

По темата за бежанците Адемов каза, че от 1 000-та, придобили статут, няма интерес да ползват социалните фондове, което според него е знак, че тези хора нямали намерение да се задържат в България.

Проектът на бюджета за догодина ще бъде публикуван в петък на интернет страницата на Министерството на финансите.

 

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна