Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтече срокът за номиниране на членове на бюрото за контрол на СРС-тата

Снимка: Архив

До снощи имаше възможност да се номинират членове за Националното бюро, което трябва да контролира използването на СРС-та. Днес онлайн изданието "Дневник" цитира някои имена. Според тях БСП предлага Бойко Рашков. Другият кандидат на левицата е Румен Ганев. ГЕРБ предлагат Огнян Атанасов. Другата номинация на ГЕРБ е за Димитър Георгиев. ДПС предлагат Георги Гатев. "Атака" номинира Огнян Стоичков. 

В предаването "Преди всички" и Камен Костадинов от ДПС - зам.-председател на комисията, която контролира службите и СРС-тата, и Веселин Вучков от ГЕРБ потвърдиха номинациите на техните партии.

Камен Костадинов обясни: Самите условия, по които трябва да бъде направен изборът, са описани в закона. Процедурните правила също са публични и явни. Аз не знам защо се говори за някаква секретност. Обществото е чувствително към въпросите, с които ще се занимава бюрото. Самата процедура ще бъде публична, ще бъдат поканени представители на неправителствените организации, на средствата за масово осведомяване на изслушването на кандидатите в комисията, след това в зала гласуването ще бъде в открито заседание, не се предвиждат закрити заседания и някаква секретност. Най-вероятно комисията в своя състав, съгласно вътрешните правила на работа на комисията, ще има някаква част от заседанието, която ще бъде закрита, но това не е нещо необичайно, нито се прави с цел да се направи нещо скрито от публиката. /…/ След една седмица ще бъдат изпратени подадените документи в ДАНС, която да извърши съответната проверка. Доста обширен набор от документи се изисква от всеки един кандидат, с които той трябва да докаже своята професионална подготовка, психическо здраве, липса на висящи съдебни производства. Всичко ще се извърши публично.

Веселин Вучков добави: Идеята ни е до към 21-ви ноември комисията да е разгледала кандидатурите и да е получила доклада от ДАНС за това дали специалното проучване е благоприятно. Идеята е до 7-и декември тези кандидатури, които са одобрени от комисията, да бъдат внесени в Народното събрание. Важно е дебатите в Комисията за контрол над специалните служби, поне в първата си половина, да бъдат публични, колкото и да е секретна тази комисия, за да могат да присъстват и медии, и неправителствен сектор, да задаваме съответните въпроси към кандидатите, защото те са 6, а местата 5. Аз познавам почти всички от тях – сигурен съм, че са достойни кандидатури. Много е важно как ще представят своите виждания, концепции, как виждат своето участие в бъдещото бюро за контрол на СРС-тата, което е изключително голяма отговорност и обществото има нужда от такова бюро.

Нито един от тях не е партийна кандидатура, подчерта Костадинов и добави: Макар някои да са заемали и политически постове като народни представители или зам.-министри – аз считам, че преди всичко те са професионалисти. От тази гледна точка – няма да има политически назначения. Под политическо назначение разбирам – човек, който има партийна биография, да бъде пратен на някакъв професионален пост. Всеки от тях има подкрепа на партийна фракция, но се надявам, че те ще работят в името на изпълнение на закона и на професионалните си виждания.

Според Вучков много по-удачно е било решението в предишния парламент да има специална подкомисия към правната комисия по отношение на СРС и електронни съобщения: В момента до голяма степен парламентарният контрол по този начин е принизен. Ние общо взето досега с теми СРС-та и електронни съобщения не сме се занимавали, а има важни теми, които трябва да се поставят за обсъждане в комисията и в зала. Твърде много се забавиха сроковете и за назначаване на директор на ДАТО, бавят се процедурите по избор на новото бюро, липсва един от най-важните подзаконови актове – за финансовата обосновка на тези, които правят заявления за СРС-та, а 1-ви януари наближава и тогава този принцип ще влезе в сила. Има опасност доклад за състоянието на СРС-та и електронни съобщения през 2012-а в парламента да няма. Новото бюро ще трябва да подготвя такъв доклад и да го представя пред парламента, но това вероятно ще е за състоянието през 2013-а. Старата подкомисия трябваше да подготви доклад за 2012-а, но това не стана заради изборите. Не бива да има такова прекъсване.  

Според Костадинов обаче създаването на сегашната комисия е стъпка в посока на увеличаване на парламентарния контрол, а не към неговото занижаване.

За 2012-а комисията, която е била натоварена и която е отговаряла за това в предишното НС, не е написала доклада. Няма кой да го напише постфактум.

За издаването на заповеди за СРС-та в предходния период, комисията ще изслуша министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и Цветан Китов, заместник-председател на предходната комисия, а сега председател на Държавна агенция "Технически операции".

Разговора на Силвия Великова с Камен Костадинов и Веселин Вучков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна