Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" може да спре газа за столичната топлофикация

Снимка: Ивайло Михайлов

"Булгаргаз" предупреди столичната топлофикация, че ако не погаси старите си задължения, които са над 340 милиона лева, ще спре газоподаването. Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков изрази опасения, че с това се подготвя скрита приватизация на "Топлофикация - София".

Откакто дружеството е общинско, задълженията към "Булгаргаз" не се увеличават. Категорично не може да приемем подобни заплахи и смятаме, че не може да се стигне до спирането на газта, хората не бива да се притесняват. В писмото освен ултимативният тон, в който се искат връщането на стари задължения, се информира общината за това, че е направена цесия към Българския енергиен холдинг. Разбира се, законът не предвижда да се иска съгласие от нас за подобна цесия, само уведомление, което те формално са го спазили. Разбира се, при това положение у нас възниква въпросът какво ще се прави с тези задължения от страна на БЕХ и дали те няма да преминат отново, без да ни питат - само да ни информират, към трети лица? Притеснявам се от скрита приватизация.

Като принципал на столичната "Топлофикация" Общинският съвет има резерви и към приетите от Икономическото министерство промени в наредба за топлоснабдяването. На хората не е разяснен новият метод за изчисляване на топлинната енергия, посочи Николай Стойнев, председател на Стопанската комисия:

Проблемът е с потребителите, с клиентите, които трябва да знаят какво ще плащат. Изведнъж коренно се променя моделът за изчисляване на тази сметка и на практика не може да се каже кой какво ще плаща през следващия отоплителен сезон. И това става, след като отоплителният сезон е започнал. Нормално е, че трябва да има кампания, първо да се изчисли всеки потребител каква енергия ще има средно дневно, потребена през миналия сезон и съответно да бъде информиран за това.

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна