Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да бъдат спрени доставките на природен газ за "Топлофикация-София"

Снимка: БГНЕС

Няма да бъдат спрени доставките на природен газ за "Топлофикация-София". Постигнато е споразумение НЕК да извърши преводи към газовия доставчик за сметка на столичното топлинно дружество.

"Булгаргаз" предупреди с писмо вчера, че от 1-ви ноември ще спре доставката на природен газ за "Топлофикация-София" заради неизплатени стари задължения, които надхвърлят 340 млн. лв.

Кметът на София Йорданка Фандъкова алармира, че има реална опасност работата на дружеството да бъде блокирана:

Получихме и писмо от "Булгартрансгаз" за блокиране работата на "Топлофикация". Това са много тревожни сигнали. Над 1 млн. граждани на София ще бъдат потърпевши от едно такова прибързано решение.

Йорданка Фандъкова съобщи, че дружеството е под натиск заради стари задължения от периода, когато е било държавна собственост. Фандъкова настоява НЕК, която дължи близо 50 милиона лева на "Топлофикация-София", да прехвърли сумата към "Булгаргаз", за да не се спира доставката на природен газ.

В момента, ако НЕК получава помощ от държавата, за да разплаща своите задължения, аз настоявам с тях да се погасят задълженията към "Топлофикация" по тристранното споразумение, което имат с "Булгаргаз", директно да отидат в "Булгаргаз" и да няма напрежение. Надявам се да не стигаме утре до такива драматични ситуации, в които да се налага да използваме мазут. Знаете, че мазут се използва само при аварии, в тежки ситуации, защото той не е щадящ за околната среда.

Това реално ще се случи - става ясно от прессъобщението на топлинното дружество, в което се посочва, че е постигнато споразумение НЕК да извърши преводи към "Булгаргаз" за сметка на столичната топлофикация.

Йорданка Фандъкова настоява и за двумесечен гратисен период, в който потребителите на топлинна енергия да получат разяснение върху промените в Наредбата за топлоснабдяването, съгласно които сметките ще се изчисляват по нов начин.

Горивото към "Топлофикация-София" няма да бъде спирано утре. Това заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов по повод изразени от Столичната община опасения:

Факт е, че имаме уверение за плащане на сериозна сума, затова и предвид на факта, че времето е топло и няма да се включва все още парно, първите няколко дни на ноември ще приемем заявките за газ. Ние цяло лято алармираме за това, че има просрочени задължения.

Запитан какъв е последният срок, даден на "Топлофикация-София", за да преведе парите, Гогов каза:

Всичко е оперативно. Това, което сме им казали, е, че ако си спазят полученото обещание, ние ще продължаваме да им доставяме газ, ако не, има опасност, като започнат да натоварват за отоплителния сезон, ние да не сме в състояние да им го доставим. Когато не сме в състояние, просто няма как да го доставим. Това е все едно да поискате да получите едно шише вода, без да имате вода.

Репортажа на Евелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работиха: Андрей Борисов, Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна