Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди и млекопроизводители се отказаха засега да блокират магистрала "Тракия"

Снимка: БГНЕС

Изплащане в пълен размер на обещаните субсидии за тази година поискаха за пореден път животновъди и млекопроизводители, които днес се събраха на мирен протест край пловдивското село Труд. Те отложиха блокадата на автомагистрала "Тракия" за следващата сряда.

Фермерите заявиха, че изпитват финансови затруднения, защото са разчитали да получат договорените с Министерството на земеделието 70% от субсидиите. Вместо това постъпленията не надхвърлят 50 на сто, а някои дори се оплакват, че не са взели нищо.

След като близо час животновъдите обсъждаха по-нататъшните си действия, председателят на Националната асоциация Бойко Синапов заяви:

За следващата седмица, в сряда, взехме решение всички колеги да блокираме автомагистрала "Тракия". В 11 часа - сборен пункт тук на същото място и оттук пристъпваме към блокаж на автомагистрала "Тракия", и впоследствие се отправяме към София. Ще има животни. Чухте анонсите на колеги – "Не можем да си гледаме повече животните, по-добре да ги закараме" - ние не можем да кажем – "Не, не ги докарвайте". Блокада на границата - ако дотогава управляващите продължават да се правят на ударени, ще е последващото действие, което ще направим.

Новият бюджет да го чакат те. Аз не виждам къде на бюрокрацията се е намалил бюджетът. Не виждам някъде да са стресирани депутати или да са намалили заплатите. Защо се намаляват на най-бедните и на най-работещите в България парите. Тук е моментът да отбележа, че някои колеги от регионалните структури на бранша се опитаха да манипулират колегите, поемайки политически ангажименти към управляващите в момента да не изкарват хората и това нещо ще го прекратим.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна