Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти ще отбележат с шествие до парламента Деня на будителите

Снимка: Ивайло Михайлов

Студенти от Софийския университет обявиха, че утре ще отбележат с шествие до Народното събрание Деня на будителите. Най-вероятно днес протестиращите студенти няма да излязат с обща декларация, както обявиха по-рано. 

Протестиращите студенти подозират, че телефоните им се подслушват. Румен Стоев каза:

Пращят от време на време, стават някакви аномалии. Като цяло не можем да сме много сигурни. Нямаме доказателства, но имаме съмнения.

В интервю за "Хоризонт" професор Стилиян Йотов и доцент Мария Пиргова от Философския факултет на СУ вляхона в словесен спор по повод Съвета на настоятелите. Във връзка с евентуално влияние върху протестиращи, от ръководството заявиха, че в момента СУ няма такъв съвет, тъй като четиригодишният мандат на предишния е изтекъл през септември миналата година. Председател на досегашния Съвет на настоятелите е бил Левон Хампарцумян, а в състава му са влизали депутатът от БСП Петър Кънев, бизнесменът Иво Прокопиев (предложение от министъра на образованието), шефът на "Лукойл" Валентин Златев, адвокат Даниела Доковска, банкерът Светослав Божилов, професор Боян Биолчев по предложение на Студентския съвет.

Това са хората с пари в България и те са свързани с политическата власт. Това е олигархичният модел. Не може един държавен университет да толерира такива фигури, каза Пиргова.

Йотов отговори: Валентин Златев се хвали навсякъде, че е най-големият работодател в България. В някаква степен дори в 2008-а година са ми изглеждали джуджета в сравнение с останалите.

Пиргова добави: Ние не трябва да избираме джуджета. Ние трябва да избираме големи бизнесмени, които имат национален интерес да влагат в българското образование и в българския университет.

Протестиращите студенти и ръководството на НАТФИЗ се споразумяха от идната седмица учебните занятия, които трябваше да се провеждат в окупираната аула, да се състоят в други зали. Сутринта артистичните младежи написаха с телата си "Оставка" на пътното платно на ул. "Раковски".

Трети ден продължава протестът на студенти от Югозападния университет "Неофит Рилски". Той е подкрепен и от преподаватели, съобщи доцент д-р Стефан Дечев - преподавател по история в Правно-историческия факултет:

Разполагаме с 21 подписа от преподаватели на Югозападния университет, от абсолютно всички факултети, които подкрепят студентските искания. След последните парламентарни избори това, което наблюдаваме, е изтичането на народния суверенитет през ръководствата на политическите партии към олигархията и единственият начин народният суверенитет да се завърне при народа е чрез оставка на правителството, разпускане на парламента и насрочване на дата за нови парламентарни избори.

Продължава окупацията в ректората на Пловдивския университет. Лекциите са преместени в други зали. Студентите ще продължат протеста си:

Нашата дейност ще бъде организирана към подготовката на протестното шествие, което ще бъде символно за Деня на будителите, в пет часа пред Ректората. Искаме в този свят празник да покажем отново нашите искания, че всъщност ние сме за една по-добра България и най-вероятно ще пратим и някои наши представители в София.

Заплахи за физическа разправа са получили част от студентите, окупирали аудитория в ректората на Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий". Заканите били отправени от потребител на социалната мрежа "Фейсбук". Администраторите на мрежата установили, че профилът е фалшив и той бил закрит веднага.

Същевременно министърът на образованието Анелия Клисарова е поканила на среща във вторник протестиращи студенти, както и техни колеги, които не участват в окупацията.


По публикацията работиха: Станислава Пирчева, Мариета Димитрова, Катя Чорова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна