Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават разкритията в Гърция за престъпната група по осиновяване на български деца

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Продължават разкритията в Гърция за престъпната група по осиновяване на български деца. Шокиращи показания дадоха лекарите пред полицията. Те твърдят, че бременни българки от ромски произход са транспортирани с автобус до Гърция, за да раждат и оставят децата си за осиновяване. Цената на едно българче е не повече от 2 хиляди евро.

Централата на Агенцията за европейско юридическо сътрудничество в Хага е координирала действията на гръцката и българската полиция по разбиване на мрежата за нелегални осиновявания. Дейността на престъпната група е следена две години и осиновяванията не са само в болницата в град Ламия. Гръцките власти разкриха осиновявания с фалшиви документи в Солун и Серес.

Съдействие на трафикантите на бебета са оказали и двама адвокати от Атина. Арестуван е 50-годишен грък, който е транспортирал ромки в напреднала бременност в Гърция. Повечето от тях са раждали в болницата в град Ламия, но полицията разкри подобни случаи и на други места. Според показанията на лекарите българките, които са раждали, са били съпроводени от едни и същи лица. В Ламия са раждали по двадесет българки на един трансфер, а в други болници по-малки групи.

Показания пред гръцките власти даде българка, която не е искала да остави детето си и то е било дадено за осиновяване с фалшива лична карта на майката.

Полицията задържа всички участници в нелегалния трафик.

Разследването продължава в цяла Гърция.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени