Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Клисарова се срещна със студенти, не говориха за стачката

Снимка: БГНЕС

На срещата с министъра на образованието Анелия Клисарова дойдоха представители на студентските съвети от различни висши училища. Те обаче не пожелаха да отговарят на журналистически въпроси, свързани със студентската стачка. Срещата беше водена от журналиста от ТВ 7 Ива Николова, която опонираше на всеки журналистически въпрос, свързан със студентската окупация в най-големите ни висши училища.

Министър Клисарова каза, че не може да коментира нежеланието на протестиращите студенти да дойдат на срещата:

Това е тяхно решение, аз поканих абсолютно всички, знаете, да изразят своята гражданска позиция, а мисля, че трябва да имат и гражданска позиция по проблемите на образованието.

Попитана кой е поканил Ива Николова да води срещата, Клисарова отговори:

Тя тука не е в качеството си на журналист, а в качеството си на водещ. Аз не мога да кажа как е избрана, това беше свободен избор, който иска да дойде и да заеме позиция. Днеска, тази сутрин се видяхме.

Анелия Клисарова започна срещата с представянето на основните пунктове в програмата на стратегия за развитие на висшето образование, която трябва да бъде готова до март следващата година.

Николай Гешев, председател на Студентския съвет към Медицинския университет в София, беше категоричен, че финансирането на висшето образование не трябва да бъде "на калпак", а според резултатите от рейтинговата система. Студентите направиха предложение да се създаде стипендия, която да поема таксите на отличниците.

Косара Белникова от "Академика-БГ":

Казахте за легитимността на студентските съвети, а за Софийския университет искам да кажа, че след като започна окупацията, за две седмици Студентският съвет не можа да има кворум, за да излезе с решение по повод ситуацията. Така че моят въпрос е как може този студентски съвет да е легитимен, след като той дори не може кворум да събере, за да излезе с позиция.

Димитър Здравков от УНСС:

Искам да върна дебата в неговото първоначално състояние, защото мен повече ме интересуват проблемите на образованието, а не предпочитанията и политическите наметала на шепа умни, красиви и добри представители на студентското общество.

По-късно днес протестиращите студенти ще излязат с обща декларация за исканията си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна