Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъдите готвят блокада в петък

Снимка: БГНЕС

Един от протестиращите животновъди е арестуван по пътя между Пловдив и София, съобщи за "Хоризонт" председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов

Нямам представа, никой не ми дава информация, няма от къде да я взема. Просто разпокъсаха ни. Не знам защо такова държание на властта към нас. Ние сме едни работещи хора, които искаме да си гледаме работата. Но твърдо сме решени да си защитим интересите и ще го покажем. Какво ще ни коства, един арестуван, десет арестувани, петдесет арестувани, каквото ще да се случва. Трябва да стане ясно на управляващите, че по този начин нещата не могат да продължават повече.

По-рано днес полицаи не позволиха на протестиращите край пловдивското село Труд 200 животновъди и млекопроизводители от цялата страна да блокират автомагистрала "Тракия". Фермерите, които настояват да им бъдат изплатени обещаните за тази година субсидии, успяха да пробият полицейския кордон и затвориха за около 15 минути пътя за Карлово. Протестът протече мирно, след което те обявиха, че потеглят към София:

Да ни дадат субсидиите и затова ще тръгвам към София. Или ще си заминава правителството, или ще ни дават пари. Тука няма да мрем.

Лично аз не съм излизал да търся промяна в правителството, нас ни интересува да бъде политиката, селскостопанската, нормална за всички земеделци. 

Тръгваме към София. След като министърът не можа да намери възможност да дойде, ние ще се постараем да отидем при него, за да чуе от хората какво е положението, което е създадено от тях самите, така че тръгваме към София. Благодарихме на полицията за възпитаното поведение, което проявиха към българските животновъди.

Кореспондентът ни Кремена Данева уточни, че колоната е била спряна от органите на реда до бензиностанция на 133-ти километър на магистрала "Тракия". За да не се пречи на движението, колите са пропускани по три на 15 минути и част от протестиращите са се отказали да пътуват до София. Идната сряда, в 11 часа, фермерите отново ще се съберат край пловдивското село Труд. 

Бойко Синапов потвърди в интервю за предаването "Нещо повече", че животновъдите се готвят за блокада на Капитан Ансреево в петък.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна