Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на свободния театър тази година залага на пърформансите

Снимка: actfestival.wordpress.com

За трета поредна година ще се проведе Фестивал на свободния театър. В предаването "12+3" Явор Костов - актьор и режисьор, един от организаторите на феста, каза, че тази година усилията са съсредоточени върху селекцията на три еднократни представления, които са били селектирани между 17 кандидатури. Те ще бъдат представени през следващите три дни.

Тези три акции целят да информират хората какво представлява един пърформанс, да узаконят неговото съществуване в България. Едната е довечера, в Клуба на хорото, където ще се представи общуването през ежедневни ритуали като яденето и пиенето. Утре на площад "Света Неделя" ще има акция на открито "Бели петна". В нея ще участват между 25-30 артисти. Трета е акцията "Нокаут" на Надежда Московска и Мирослав Йорданов в работилница "Трансформатори", разказа Явор Костов.

Според него хората разпознават тези действия и ги четат по свой начин:

Силата на пърформанса е, че той може да бъде интерпретиран по най-различни начини и същевременно има едно основно значение, което е важно за авторите. Ние смятаме, че посланието на всички пърформанси ще стигне до хората.

Третият аспект на Фестивала предвижда в следващите три дни да се проведат срещи с международно участие, на които ще се дискутират проблемите на свободния театър в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна