Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Карлово настоява Куршун джамия да остане културен паметник

Снимка: БГНЕС

Главното мюфтийство да се откаже от претенциите си към Куршун джамия в Карлово, настоява кметът Емил Кабаиванов в открито писмо до главния мюфтия Мустафа Хаджи. Преди месец Пловдивският окръжен съд се произнесе, че Куршун джамия е на мюфтийството, след което Община Карлово внесе жалба в Апелативния съд.

В града има подписка срещу съдебното решение, а за утре е насрочен мирен протест, който се организира в няколко групи в социалните мрежи.

Според кмета Кабаиванов на карловските мюсюлмани не им е необходима втора джамия, защото те имат възможността спокойно да изповядват своята религия в действащата Ялъ джамия. В писмото си до главния мюфтия той подчертава още, че при изгарянето й преди три години, когато държавното финансиране за възстановяването е било недостатъчно, и християните от Карлово са събирали пари за молитвения дом.

В същото време в откритата преди дни подписка срещу иска за реституцията на Куршун джамия се включват и мюсюлмани в града. Най-старата сграда в Карлово трябва да остане собственост на общината и да продължи да бъде паметник на културата, настоява Емил Кабаиванов. Той призовава мюфтийството да търси средства за реставрацията на сградата, като се откаже от претенциите си върху нея, за да остане тя културен паметник.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна