Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детско нервно-психично развитие е основната тема конференцията на общопрактикуващите лекари

Снимка: Архив

Детско нервно-психично развитие ще бъде основна тема на научно-практическа конференция, организирана от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. На форума ще се връчи, за девети път, призът "Семеен лекар на годината".

Д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, обясни защо нервно-психическото развитие на децата е важна тема за разискване и кои ще бъдат акцентите в нея:

Детското психично здраве, което е много дискутирано напоследък и специално аутизма, както и за диабета при децата, остри респираторни заболявания.

Конференцията ще бъде от 14 до 17 ноември в Пловдив. В нея ще участват над 600 общопрактикуващи лекари от цялата страна. На конференцията участниците ще предложат държавата да внася цялата здравна осигуровка, посочи още д-р Киров:

Децата трябва да бъдат осигурявани на пълната вноска, да има достатъчно средства, но за това ще стане дума и на кръглата маса, която ще се проведе в събота, едно добро обсъждане на това какво е в момента, какво би трябвало да се прави в близко време.

Участие в дискусията са потвърдили д-р Нигяр Джафер, председател на парламентарната здравна комисия, д-р Бойко Пенков, заместник министър на здравеопазването, д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК. Вечерта на 16 ноември ще бъде връчен за девети път призът "Семеен лекар на годината".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна