Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целият ресурс на ОП "Биоразнообразие" за 2014-а ще бъде даден на "Натура 2000"

Снимка: БГНЕС

Целият ресурс на Оперативна програма "Биоразнообразие" за 2014-а година ще бъде даден на "Натура 2000" - за разработване на общи устройствени планове на общините и планове за управление на защитените зони. Това обяви в Каварна министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Трябва да имаме два вида основополагащи документи, които да регулират взаимоотношенията на всички заинтересовани страни. На първо място, това са общите устойствени планове на общините, които ще определят териториите, които могат да бъдат застроявани, и тези, които не могат да бъдат застроявани, и ще въведат ясни правила на инвестиционния интерес.

На второ място, това са плановете за управление на защитените зони, които ще покажат какво е забранено в защитената зона, но също така и ще могат да дефинират и какво е разрешено. Към днешна дата всички приемат защитените зони като резервати, в които е забранено да се прави каквото и да било. Точно заради това според мен има негативна реакция от гледна точка на общините. Що се отнася до ангажимента на министерството по "Натура 2000", то ние планираме целият ресурс от оперативната програма от 2014-а година, която е за биоразнообразие, да бъде посветен на "Натура 2000".

По публикацията работи: Гинка Димитрова - кор. на БНР в Добрич
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна