Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грозят ни санкции по наказателна процедура срещу България по ОП "Околна среда"

Снимка: БГНЕС

Нарушения в обществени поръчки за ВиК сектора са причина за започване на наказателна процедура срещу България по Оперативната програма "Околна среда". За възможните санкции съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова.

Нарушенията според Златанова са свързани с това, че критериите при провеждането на обществените поръчки за някои проекти са позволили да се избере определен изпълнител. Започването на наказателна процедура означава, че ЕК може да наложи не само финансови корекции по конкретните проекти с грешки, но и да анулира изцяло или частично европейското финансиране по цялата програма "Околна среда". Златанова отправи критики и към ГЕРБ, и към кметовете на общини:

Съжалявам, че правителството на ГЕРБ не ви е информирало навреме за тези проблеми с цел по-бързо да бъдат отрязани лентите. Вие носите отговорността, уважаеми колеги, за тези обществени поръчки.

Аз съм възложила веднага да се изпрати информация до Европейската комисия, че одитният подход към налагане на финансови корекции ще бъде променен, че финансовите корекции, които се изискват от Брюксел, ще бъдат наложени в размерите, в които Брюксел вече две години настоява да бъдат наложени, и че от тук нататък управляващите органи ще получат указания как точно да изпълняват указанията на Брюксел, защото очевидно или някой се прави, че не разбира толкова години, или което е още по-страшно, уважаеми колеги, наистина не е разбирал какво прави и накрая вероятно ще трябва да връщаме пари.

Ръководителят на управляващия орган на програма "Околна среда" Малина Крумова, която заемаше този пост и в правителството на ГЕРБ, коментира, че проектите, за които са установени нарушения, са от 2008-а година по време на правителството на тройната коалиция.

Всяко едно от нарушенията, които в това писмо са споменати, е констатирано от българските органи и по него са предприети действия. В писмото се цитира процедура, която не е наказателна процедура, а е процедура за налагане на финансова корекция.

Крумова уточни, че два от проектите, които се посочват в писмото на ЕК, са на община Перник и един на Белослав. Общата стойност е двеста хиляди евро. Според Малина Крумова от 2009-а година са прилагани нови правила при провеждането на обществените поръчки, за да не се допуснат нарушения.

Вицепремиерът Златанова разкри, че одит на Европейската сметна палата, проведен у нас в края на 2011-а година, е констатирал груби нарушения при провеждането на обществените поръчки. Обект на одит са били договори и плащания с основни бенефициенти - общини, извършвани в периода на управлението на кабинета на ГЕРБ. Златанова съобщи още, че предстои сезиране и на прокуратурата за всички констатирани нередности, извършвани в последните 3-4 години със средствата на Европейския съюз.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна