Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алиосман Имамов е избран за заместник-председател на Народното събрание

Алиосман Имамов
Снимка: БГНЕС

Алиосман Имамов от ДПС е избран за заместник-председател на Народното събрание. За него гласуваха 114 народни представители, против бяха 103-ма, а се въздържаха 6-има.

В началото на пленарното заседание беше отхвърлено предложението на ГЕРБ за пряко предаване по БНР и БНТ на цялото заседание. Депутатите отхвърлиха и предложението на "Атака" изборът на заместник-председател на парламента да се предава пряко.

Алиосман Имамов беше предложен от лидера на ДПС Лютви Местан да заеме овакантеното от Бисеров място като заместник на Михаил Миков. Новоизбраният заместник-председател на 42-рото Народно събрание е последователно депутат в 39-ото, 40-ото и 41-вото Народно събрание. Специалист по статистика и иконометрия, преди да бъде избран за заместник-председател Имамов оглавяваше комисията по икономическа политика и туризъм. В 41-вото Народно събрание той беше член на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по образование и наука.

От ГЕРБ не подкрепиха кандидатурата. В обяснението на отрицателен вот Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ДПС не дава отговори за Христо Бисеров:

Не очаквахме, че театърът, който се разиграва вече няколко дни, ще продължи и днес. След като управляващата коалиция отхвърли българското общество да знае кой се избира, кой се освобождава, ние отново изразяваме своето безпокойство от факта, че не само последните няколко дни ПГ на ДПС се крие и не дава отговори на много въпроси, които поставя не само опозицията, но и българското общество. Лидерите на ПГ на ДПС и "Атака" не реагираха на най-големия срам в българската история на българския парламент - заместник-председател да бъде разработван и срещу него да има разследване за пране на пари.

Заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев добави в декларация, че се очакват отговори на много важни въпроси - кой е предупредил висшето ръководство на ДПС за Христо Бисеров и знаел ли е вицепремиерът Цветлин Йовчев за разработката на ДАНС:

Чакаме отговор на много важни въпроси. Докато не се даде отговор, ние не можем да пристъпим към избор. Инак заместваш този, който го няма. Единият от въпросите е кой предупреди висшето ръководство на ДПС за действията на Бисеров. Кой? Втори въпрос – кога реално ръководството на ДПС разбра за всички тези нередности, които е вършил заместник-председателят на партията и заместник-председателят на НС.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обвини ГЕРБ и управляващите в съглашателство:

Ние бяхме 23 гласа против. Благодарение на отсъствието на членове на ГЕРБ и тяхното гласуване "въздържал се", стана възможно Имамов да бъде избран. Отново липсата на достатъчно хора от ГЕРБ стана причина да се затъмни това заседание, т.е. да няма включване по телевизията.

Депутатите освободиха Четин Казак като заместник-председател на комисията по отбрана и го избраха за председател на правната комисия. 

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна