Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протести и скандал държавата обеща на животновъдите да им изплати дължимите пари

Снимка: БГНЕС

Държавата обеща на животновъдите до края на годината да им бъдат изплатени 70 процента от националните доплащания за глава добитък. Споразумението е подписано с финансовия министър Петър Чобанов и с министъра на земеделието Димитър Греков, съобщи в парламента Димитър Зоров от Асоциацията на говедовъдите:

Осигуряват се необходимите до 70 процента средства до края на годината да бъдат изплатени. Оставащите средства ще бъдат изплатени до 15 януари 2014 година. Важното е, че за догодина долният размер на субсидията ще бъде изплатен в рамките на календарната година. Няма да има това изплащане на траншове и отлагането, вземането на пари от следващия бюджет за изплащане на стари задължения. Другото нещо е, че се осигуряват средства за акциз на глава животно, пет лева на крава и биволица, на декар равностойна земя и един лев на декар за обвързаните с овце и кози. Това ще бъде осигурено заедно с акцизите, които се осигуряват на зърнопроизводителите, в рамките на 84 милиона.

Преди това със скандал започна Консултативният съвет по животновъдство, свикан да реши тежките проблеми в сектора. Част от поканените животновъди напуснаха заседанието.

Според председателя на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов едва четирима от 45-членния състав на Консултативния съвет по животновъдство са действащи животновъди. Останалите са представители на агенции, на научната общност, на преработвателни и развъдни асоциации, служители на Министерството на земеделието. Това според Синапов е подигравка с целия сектор.

В началото на заседанието той постави ултиматум, искайки като първа точка да бъде разгледана внесената декларация за изплащане на 70 процента от субсидиите. След отказ това да бъде направено представители на протестиращите животновъди напуснаха Консултативния съвет. Всичко друго е без значение, казват те, ако сега не ни дадат пари, трябва да изколим животните.

Очаква се министърът на земеделието да пристигне от заседание в МС, за да може да реагира на исканията на животновъдите. В противен случай протестите продължават.

За трети пореден път през последните две седмици Асоциацията на животновъдите организира протест с настояване до края на годината да бъдат изплатени 70 процента от националните доплащания за глава добитък като се изясни финансовата рамка за 2014-а година и да се свика Кризисен щаб по проблемите на животновъдството в България.

По обяд на протеста пред Министерството беше забелязана голяма група хора с транспаранти "Оставка". Тези хора заявиха, че са неорганизирани потребители, които са дошли да подкрепят бранша, защото искат да консумират качествени български продукти. Бойко Синапов каза, че не знае защо са на протеста и дали са организирани от някого.  

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна