Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Ламбрев, композитор, музикант, един от създателите на група „Сигнал”: „Всичко трябва да е за хората, да са щастливи... Това е и посланието на музиката”

„Баща ми беше оперен певец, и когато бях на три години, започна да ме учи на нотите, а майка ми - да чета. На 5 години вече имах тетрадка с първите композирани от мен детски песнички. В нашето детство имаше време и за музика, и за игра.
В музикалното училище още в първи курс спечелих първа награда с една соната в стил „Бетовен”. Беше голямо събитие - цялото училище строено... Имам по-малък брат и един ден, вече по-големи, той пропуши... случи се за нещо дребно, но се сбихме... може би от този момент повече узряхме. Голям късмет имам по отношение на семейството - освен оперен певец, баща ми е бил и стругар, пееше в къщи и аз акомпанирах. Приеха го солист в Пловдивската опера, тенор, и до ден днешен пее трудните арии на Верди. Майка ми пееше също много хубаво, но беше счетоводител и искаше да напиша опера, знаеше, че аз пиша детски песнички... тя пишеше стихове... В Пловдив живеехме в къща, отпред съм играл футбол, тренирал съм какво ли не. Не съм максималист, но съм оптимист, много добре съм възпитан във всички посоки. Най-здравото приятелство се основава на спорта, независимо какъв, тенис на маса, табла, карате и като намериш партньор, ставаш приятел за цял живот! Основният проблем на човечеството е, че всеки има добро мнение за себе си. Попадаш в ситуация и се чудиш тъп ли си или другите са тъпи? Не съм точно вярващ, но имах късмет, попадах на подходящите хора... Бил съм в Тибет, срещал съм хора, които вършат невъзможни неща, неприемливи за повечето хора... Старите хора казват: умните неща проверяваме от живота, а не ги приемаме за чиста монета. Всичко трябва да е за хората, да са щастливи. Това е и посланието на музиката. То ти е дадено отгоре, а ти трябва да го развиеш. Животът върви напред - децата днес се раждат на друго, различно стъпало от нашето... Не обичам думата любим! какво значи любим композитор или любима книга?!... Ароматът е абстрактна категория за мен. Мисълта също е енергия. Мисълта минава от съзнанието през сърцето.
Старите хора казват: тази картина лекува, защото авторът е вложил душата си. Не, той е вложил енергия! Защо музиката въздейства така - влага се положителна енергия...”

Попихме и ние от положителната енергия на разговора ни с композитора Христо Ламбрев. Чуйте го и вие, слушатели на програма „Христо Ботев”.

неделя, 24 октомври от 10.00 часа

По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна