Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама поети в „Часът на думите”: Романьола Мирославова и Георги Николов

Снимка: Архив

Романьола Мирославова е родена на 24 декември1953 г. във Враца. Завършила е последователно Медицински институт в столицата, (акушерство), Филологически факултет във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и е специализирала социална педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работила е и по трите си специалности. В последните години бе художествен ръководител на Салона на изкуствата „Витошко лале” както и на „Пролет моя” в две столични читалища. Понастоящем е заместник-главен редактор на възродения преди девет години вестник „Новият пулс”, като същевременно представя автори във „Вечерите на кръста” - читалище „Пенчо Славейков”. Публикувала е десетина стихосбирки, сред които „Луна виноока”, „Оковите на рая”, „Сестра на Христос”, „Жито за помен”, „По стълбите на утрото”,  „Гнездо в душата”.
Наред с чисто лирическите творби авторката е издала и книга с импресии - „Замръзнали сълзи”, сборник със сатирично-хумористични разкази - „Каква я мислех, каква излезе”, и драмата в стихове „Вяра и надежда без любов”.
В неин превод са излезли и две книги на сръбски поети - „Полунощ на изток” от Веселин Ракчевич и „Каменно небе” от Перивое Попович. Член е на Съюза на българските писатели. Носител на няколко литературни награди за поезия - „Витошко лале”, „Панагюрище”, „Свищовски лозници” и „Яворови дни”, на наградата Анкона от ХV Международен поетичен фестивал Aldo Moro - Лече, Италия (2007).

Георги Николов е роден на 5 март 1955 година в Харманли. Следвал е психология във Варшавския университет, завършил е Софийския. Автор е на стихосбирките „Центурион на прага” (1994), „Дактилоскопия на въздушните целувки” (1998), „Настройване на гледката” (2005), на сборника с очерци „Срещи от първия вид” (2002) и на романа „Киноманът” (2010), първият му засега опит в жанра на художествената проза. Носител на голямата награда за поезия „Южна пролет” през 1995 и на втора награда от националния конкурс за превод на поезия от полски през 1987 година.
В съавторство с Божидар Грозев и Валери Начев е номиниран за наградата „Черноризец Храбър” през 2006 г. за материала „Другата смърт на Генчо Стоев”. Георги Николов работи като пресаташе на община Харманли и е в основата на всички културни празници и инициативи, които се провеждат в родния му град, на първо място - празниците на поезията „Изворът на Белоногата”.

неделя, 28 ноември от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени