Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на редакция „Радиотеатър”: „Нежна е нощта” или любовта отвъд психозите и неврозите…

Авторът на „Нежна е нощта” - Франсис Скот Фитцджералд.
Снимка: Архив

На 13 и 20 март от 16.00 часа редакция „Радиотеатър” ще излъчи първа и втора част на новата си премиера - „Нежна е нощта”, драматизация по едноименния роман на Франсис Скот Фитцджералд. Преводът е на Димитри Иванов. Драматизация - Майя Динева. Режисьор - Илия Добрев.

„Нежна е нощта”, един от най-хубавите и трагични романи в световната литература, отразява съдбата на автора си. Роман – вопъл и стон. Роман - изплакване на болка и отчаяние.
В края на живота си, докато работи над различни филмови сценарии в Холивуд, Фицджералд пише писмо на дъщеря си, в което казва: „Това, което правя тук, е последно уморено усилие на човек, който някога се е занимавал с по-стойностни неща и се е справял много по-добре”.
„Нежна е нощта” безспорно е сред най-стойностните произведения в голямата литература, в чийто фокус е любовта. Любовта през погледа на Фицджералд е прекършена и невъзможна. Кардиограмата на любовта, която той описва, граничи с лудостта - тя е мощна като полудяване, после е кротка и нежна като затишие и пристан. И отново се преобръща. И така, докато изхвърля единия от двамата влюбени на брега на самотата. 
Тя е изпитание, стоварва се върху човека и непоносимо боли. Разрушава хората и отслабва душевните им сили. Любовта е състояние „отвъд психозите и неврозите”.
В постановката на радиоварианта на „Нежна е нощта” режисьорът Илия Добрев, с помощта на великолепното музикално оформление на Валя Бояджиева, изискано и пестеливо открехва тесен процеп, през който се промъква надежда. Да, любовта е непредсказуема и движи хората по лъкатушещия им път между нормалността и патологията, запраща ги ту в рая, ту в ада. Но през каквито и кривулици да преминава, тя е основната ни психоза. Тя ни въздига. Тя ни проваля. Тя осъществява мечтите ни. Тя сгромолясва бляновете ни. И понеже тя е смисълът на живота, накрая, изправени сред руините на реалността, ние въпреки всичко продължаваме да се обичаме. Парадокс? Недоразумение? Лудост? Или просто Франсис Скот Фитцджералд.
Актьорският екип на „Нежна е нощта” - Силвия Лулчева, Илия Добрев, Антоанета Добрева-Нети, Васил Бинев, Свежен Младенов, Нина Стамова, Мирослав Косев, Мая Бабурска - прилича на букет от майсторски гласове, които чисто и сложно преодоляват и допълват болезнено оголените нерви на героите от фицджераловата любовна нощ…

По публикацията работи: Яна Добрева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна