Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес отбелязваме 136 години от началото на Априлското въстание

Страхил Керемов е правнук на Трендафил Керемов, дългогодишен кмет на Батак, революционер, български възрожденец, един от организаторите и духовен водач на въстанието в Батак през 1876  г., жив опечен на ръжен от турския башибозук.
Аз съм потомък на Ангел и Стефан - моят дядо, които се спасяват по чудо - споделя за „Нашият ден” Страхил Керемов.

Най-малкият Петър е убит по най-зверски начин на 2 май 1876 г. Аз нося желанието за свобода не само, защото съм потомък на такива хора. Има много достойни българи, които не са потомък на велики българи, но това не им пречи да търсят свободата и да се борят за нея. Нашата фамилия е загубила 11 човека при потушаване на въстанието, но не е само това. Има нещо друго, което българите носят в кръвта си. Вие знаете, че България е била 2 века под византийско робство и е успяла да се освободи, поставила е ново начало към свободата.
В Батак положението сега не е добро. Ежегодно се раждат само по 7-8 деца. Батак е обречен на гибел, той си отива. Населението застарява. Все пак Баташкият храм се посещава редовно, не само по празници. Това е храм, който учи хората как да се борят за свободата си, да жертват живота си за нея. Ако ние в момента правим някакви възражение за превръщането на храма в църква, това е преди всичко затова, че тези българи са умрели за свободата там, а после са ги обявили за светци. Канонизирането им стана чак след 135 г. Този храм трябва да си остане музей-костница, това е заветът на нашите деди, които са създатели, основатели на този своеобразен мавзолей. В съседство до него вече изграждат друг храм - катедралата „Св. Богородица”.
Освен това в двора на старата църква има един малък параклис, където хората си палят свещи и почитат загиналите. Просто вътре в храма не са правили никакви служби, защото е грях. Нека хората да помнят и знаят повече за априлци!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени