Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалският Дон Жуан

Португалският лауреат на Нобелова награда за литература (1998 г.) Жузе Сарамагу.
Снимка: БГНЕС

На 10 юни се чества Денят на Португалия, Камойш и португалските общности. По този повод Радиотеатърът ще излъчи „Дон Жуан - развратникът опростен”. Това е последната пиеса, написана през 2005 от португалския лауреат на Нобелова награда за 1998 г. Жузе Сарамагу (1922-2010 г.), когото критиката нарича „белетристично чудо”. Той е надскочил провициализма на португалската художествена литература. Сарамагу казва: „моята цел беше да демистифицирам цялата история на Дон Жуан с хумор, ирония, но най-вече сарказъм. Изходна точка за написването на пиесата става въпросът: „Ами ако Дон Жуан не беше попаднал в ада?” И не попада в ада, защото за героя проклятието е евтин комедиен трик, но с отмъщението се заемат жените. Накрая авторът решава да го оправдае, да го оневини чрез неговата най-нископоставена жертва Зерлина. Той е покорен и отново става обикновен мъж.

Актьорът Валентин Ганев

© Снимка: архив БНР

Срещата ни с този Дон Жуан се дължи на преводачката Здравка Найденова и на Института за разпространение на португалска култура „Камойнш”. С нея има и интервю на Маргарита Благиева преди началото на постановката, в която играят великолепните актьори: Валентин Ганев (на снимката вляво) - (Дон Жуан), Валентин Танев (Лепорело), Невена Калудова (Дона Елвира), Марта Кондова (Дона Ана), Александра Сърчаджиева (Зерлина), Марин Янев (Командора) и Явор Спасов (Дон Октавио).
На слушателите оставаме да преценят дали и авторът ще бъде оправдан, задето дръзва да създаде свой собствен Дон Жуан след четиривековната традиция, на 10 юни от 16.00 часа.

 

 

По публикацията работи: Мая Бениеш

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна