Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посоки: С България в сърцето

Иван Дреников и експонатите дарени от него на Националната галерия за чуждестранно изкуство.
Снимка: БГНЕС
Заглавието на това издание не е случайно. Преди няколко години направих едно пътуване в Латинска Америка, което не беше съвсем лесна работа, защото за 30 дни трябваше не само да посетя пет страни: Венецуела, Коста Рика, Хондурас, Гватемала и Мексико, но и да се завърна с поредица от филми за тях.
Вече бях преживявал подобно голямо приключение, прекосявайки Латинска Америка с джип от Куба и Мексико чак до Аржентина. Главното, което ме привличаше в Аржентина, бяха срещите със сънародници-емигранти. Очаквах ги раздвоен и неспокоен, защото предварително си бях създал някаква, макар и смътна, представа. Още от България се питах каква метаморфоза са претърпели тези хора, до каква степен е съхранен езикът, има ли приемственост на българското в поколенията, родени и израсли в Аржентина, и се страхувах да не се окажа пристрастен в оценките си.
Още по-важно е, че срещнах приятели и там – хора, които познавах от по-рано, но се запознах също така и с нови. За един от тях, който живее и работи във Венецуела, ще ви разкажа в това издание на „Посоки” – името му е Иван Дреников.
По публикацията работи: Симеон Идакиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна