Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмовите наративи на Бергман по радиото

Снимка: Даниела Манолова

„Филмови наративи” е названието, с което след продължителни колебания и явна неохотност от страна на Ингмар Бергман собствените му сценарии най-накрая са публикувани в Швеция като печатни книги. Особеното название е изразявало изискването му да е ясно на читателя, че става дума за проза, писана не за четене в книга, а за друга медия. На всичкото отгоре Бергман е гледал на тази проза и като на нещо полуготово. Дори и така, дори и неохотно, тези текстове, в които ремарките за позицията на камерата са нещо доста рядко за разлика от описанията на психологическите състояния на героите, които са чести, детайлни и проникновени, стават изключително ценена литература със световна известност.

Ингмар Бергман е автор на около 300 ръкописа на сценарии, пиеси, кратки разкази, автобиографии, романи, статии, есета, дневници и писма. Интересът му към театъра и киното е започнал доста рано. Според собствените му спомени, когато бил на 9, заменил комплект оловни войници за една латерна магика, притежанието на която променило посоката на живота му.  В продължение на година, докато си играел с простия прожекционен апарат, той създавал един свой свят, където се чувствал напълно у дома си. Изработвал си сам сцена, марионетки, светлинни ефекти и представял куклени спектакли по пиесите на Стриндберг, като озвучавал сам всичките роли.

от 12 до 17 август, всяка нощ от 0.15 Радиотеатърът ще представи последователно следните заглавия:

12 и 13 август - „Лични разговори”, радиоверсия: Яна Добрева, режисьор: Григор Антонов, с участието на Александра Василева, Стоян Алексиев, Мимоза Базова, Велислав Павлов и Леонид Йовчев.

14 август - „Есенна соната”, драматизация и режисура: Милена Кубарелова, с участието на Рут Рафаилова и Десислава Спасова.

15 август – „Градът”, режисьор: Георги Костов, с участието на Коста Цонев, Маргарита Дупаринова, Стефан Данаилов, Меглена Караламбова и други. Това е постановка от 1978 г., най-старото аудио по Брегван, което имаме във фонда на БНР. Оригиналното название на пиесата е „Последният град”.

16 и 17 август - „Лице в лице”, постановка: Стилиян Петров, с участието на Деляна Хаджиянкова, Петър Пейков, Невена Мандаджиева, Стефка Янорова и други.

Още едно произведение на Бергман – „Из живота на марионетките” можете да чуете от 17 август и следващите четири съботи във времето на Документално студио от 15.30 часа.

По публикацията работи: Даниела Манолова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна