Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тялото на Тодор Димов - Чакъра беше ексхумирано

Снимка: БГНЕС

В рамките на възобновеното разследване, ексхумираха тялото на Тодор Димов - Чакъра и отново огледаха вилата, където той почина преди 10 години. Това е станало със съгласието на неговите роднини, които осъдиха България в Европейския съд по правата на човека заради смъртта му по време на полицейска акция.

Военни прокурори, следователи, съдебни медици и други експерти са ексхумирали тялото на Чакъра, погребано в Харманли. Направен е допълнителен оглед на вилата му, където на 10 срещу 11 декември 2003 година той беше намерен мъртъв след края на ръководената от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов специализирана полицейска операция.

Ексхумацията и огледът са извършени вчера и онзи ден. Оглеждани са били помещенията, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед. Всички процесуално следствени действия са били, за да се изясни самоубийство, инцидент или убийство е случаят "Димов".

Наказателното производство беше възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор след поредната осъдителна присъда срещу България. В решението на съда в Страсбург по делото "Димов и други срещу България", Бойко Борисов е споменат поименно, не просто като участник, а като ръководител на гранатометния обстрел срещу барикадиралия се мъж.

България беше осъдена както заради отказа да разследва адекватно случая, така и заради свръхупотребата на сила. Заради възобновеното разследване наскоро показания даде Бойко Борисов, за което медиите научиха на следващия ден.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна