Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Игнатий се оттегля от избора за Варненски митрополит

Снимка: www.bg-patriarshia.bg

Един от кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит - Проватският епископ Игнатий, се оттегля от избора. Той е изпратил заявление до Светия синод, в което твърди, че изборът е опорочен и другите двама кандидати Борис и Сионий трябва да понесат наказания.

Целият избор и всичко около него беше един фалш, една грозна инсценировка. Имам предвид всичката тази информация, която излезе, че епископ Борис е плащал на избирателите, че епископ Сионий е плащал на избиратели. Трябва да се прекъсне тази практика, да не говорим, че те трябва да понесат съответни наказания, както е според правилата на църквата, коментира епископ Игнатий.

Полина Спирова от dveri.bg нарече Борис църковният Делян Пеевски. За предаването "12+3" по "Хоризонт" тя уточни че е направила това заради скандалната известност на свещеника и начина на неговото избиране - по известна в църквата схема, в която се представят двама кандидати, единият от които е предварително известно, че не може да бъде избран.

Иван Панайотов, председател на инициативния комитет, който организира протеста "За морал в църквата", коментира, че сигналите за злоупотреби на епископ Борис са на над месец и половина.

Всеки ден от 18 ч. имаме бдение пред катедралния храм във Варна. Приканвам всеки българин и варненец да дойде да изрази своята позиция в подкрепа на правдата и истината. На 21-ви от 10:30 ч., по случай празника на христянското семейство ще имаме шествие.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна