Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Василий Шаган: Трябва да се преразгледа списъкът с епископи за варненски митрополит

Снимка: БГНЕС

Всеки ден все повече и повече става известно, че някои от кандидатите, включени в списъка за варненски митрополит, са доста компрометирани както пред Светия синод, така и пред цялата общественост. Това каза в предаването "Преди всички" отец Василий Шаган от варненския храм "Свети Николай Чудотворец". Той е и епархийски избирател.

Според него Уставът на Българската православна църква казва, че компрометирани личности би трябвало да не се включват в списъка и да бъдат избираеми за митрополити:

След като ние знаем, че Светият синод има сведения, че епископ Борис дължи големи суми за вноска в Светия синод и е неизвестно откъде са тези средства и защо не се издължава, би трябвало това да послужи като сериозен аргумент той да не бъде включен в списъка.

Отец Шаган уточни, че в никакъв случай не водят кампания срещу епископ Борис, а искат да застанат зад правдата и да се разграничат от порочните и неморални практики:

Когато човек вижда своите грешки, трябва да се покае, да помоли Бог да го излекува, за да тръгне напред към спасението. Ако ние не го направим сега, в този момент, когато дори отстрани някой ни сочи, че ние имаме грешка, а ние се правим, че нищо не виждаме, това означава, че нашата проповед е загубила силата и ние не сме "солта на света", както ни препоръчва да бъдем Христос.

Отец Шаган каза, че очакват от Светия синод да разреши проблема така, че той да излезе в полза на Божията правда:

Никой не ни режисира. Основният режисьор на това, което се случва във Варна, е Христовото Евангелие.

Той каза още, че подготвят документи до Светия синод и очакват свещениците, за които се твърди, че са били подкупени да изпратят декларации, че са били под натиск:

Мисля, че Светият синод е длъжен, когато епископ Игнатиий свидетелства за подобни неща, да се сезира и да се произнесе след съдебно разследване по този въпрос.

Отец Шаган беше категоричен, че има вариант, ако епископ Борис бъде избран за Варненски митрополит, той да не бъде допуснат да встъпи в длъжност:

Това ще е най-патовата ситуация, защото ще означава, че Светият синод дава назад. /…/ По-добре е да изключат епископ Борис, а може би и някой друг, от списъка. Изобщо, целият списък трябва да се преразгледа и да се предложат най-достойните, от които да изберем двама достойни, а Светият синод да ни посочи истинския архиерей.

Епархийските избори в неделя излъчиха двама кандидати за поста на починалия митрополит Кирил - агатонийския епископ Борис и проватския Игнатий. Срещу избора се обявиха свещеници и миряни, които продължават и днес протеста с искане за касирането на вота. Вчера епископ Игнатий обяви, че се оттегля от избора за митрополит.

Цялото интервю с отец Василий Шаган можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна