Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старият бряст - победител в конкурса "Дърво с корен 2013"

Снимка: предоставена от фондация „ЕкоОбщност”

Победител в конкурса "Дърво с корен 2013" е хилядолетното дърво Старият бряст в Сливен. Наградата прие на официална церемония в Полския културен институт в София кметът на града Кольо Милев.

Старият бряст е спечелил конкурса с 6 097 гласа от гласували онлайн над 10 000 души. Той е победил в оспорвана конкуренция с 1660-годишния Гранитски дъб, който е на второ място с 851 гласа. Легендарният символ на Сливен е защитен природен феномен на хиляда и сто години от вида Полски бряст, висок 10 метра, с обиколка при корена 6 метра. Старият бряст е остатък от стигала до Черно море вековна гора. Той е историческото място, при което са излагали телата на убитите четници и хайдути и са обявявани знаменателни за Сливен събития. По традиция сливенци и неговите гости правят срещите си под него.

Победилото „Дърво с корен“ за 2013-та ще получи специализирана грижа и ще представи България в конкурса „Европейско дърво на годината 2014”. Старият бряст ще се състезава за европейския приз с първенците от конкурса в Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Англия и Франция.

По публикацията работи: Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна