Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уругвай е последният финалист за Световното в Бразилия след протоколен реванш срещу Йордания

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отборът на Уругвай е последният финалист на Световното първенство по футбол в Бразилия догодина. Южноамериканците очаквано си осигуриха виза за световните финали след протоколен реванш в Монтевидео срещу Йордания, завършил 0:0, при общ резултат 5:0.

В първия мач "урусите" спечелиха с 5:0. Въпреки че на реванша футболистите на Йордания трябваше да търсят голове, те предпочетоха да заложат на сгъстена защита с идеята да не допуснат нов разгром. Едисон Кавани имаше две положения, капитанът на Уругвай Диего Лугано също можеше да се разпише. Липсата на голове не попречи на 60 000 по трибуните да отпразнуват подобаващо класирането за Световното първенство.

Преди началото на мача на видеостената феновете бяха надъхани с победния гол на Алсидес Гиджа на финала на Мондиала през 1950-а година, когато Уругвай победи Бразилия на "Маракана" с 2:1 и триумфира с титлата.

86-годишният Гиджа, който е единственият жив член на онзи състав на Уругвай, произнесе кратка реч пред публиката. На финала на "Маракана" бяхме 30 уругвайци сред море от бразилци. Сега имам късмет да празнувам с всички вас и този момент е много емоционален за мен, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна