Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има три варианта за подпомагане в районите с лош телевизионен цифров сигнал

Правителството обмисля да въведе до края на годината три варианта за подпомагане на хората в малките населени места, които нямат качествен телевизионен цифров сигнал. Това обяви в кулоарите на парламента министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов.

Вариантите са въвеждане в експлоатация на ретранслатори в малките населени места, връзка между кметствата със сателитен оператор или подпомагане на някои от нуждаещите се с парични средства за кабелна телевизия:

В регион, където е възможно да се направи ретранслатор, ще направим това. Разбира се ще стане сигурно с някакво заплащане на операторите, там, където това е доста скъпо да се направи със сателитна чиния. Лошото е, че влизаме в зимния сезон и знаете, монтирането на такива съоръжения обикновено е съобразено и с метеорологичните условия. В момента имаме локализирани 1845 човека.

Министър Папазов добави, че подготовката за въвеждане на цифровата телевизия у нас е спазена, а страната ни има най-доброто покритие с цифров сигнал в целия Европейски съюз. По думите му, има спестени средства от декодери, които могат да се ползват за цифровото покритие на тези региони.

По публикацията работиха: Лили Царева, Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна