Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът участва в среща на правителствените ръководители от Централна и Източна Европа и Китай

Министър-председателят Пламен Орешарски заминава за Букурещ за участие във втората среща на правителствените ръководители от Централна и Източна Европа и Китай. 

Първата среща в този формат се състоя през април миналата година във Варшава. На нея китайската страна обяви мерки за развитие на сътрудническото със страните от Централна и Източна Европа, между които и отпускането на специална кредитна линия в размер на 10 милиарда щатски долара за осъществяване на съвместни проекти в областта на инфраструктурата, високите и екологично чистите технологии, създаване на инвестиционен фонд, насърчаване на китайските предприятия да създават икономически и технологични зони.

В икономическия форум на предстоящата втора среща се очаква да се включат над 1000 представители на страните участнички.

В Букурещ премиерът Орешарски ще разговаря с председателя на Камарата на депутатите на Румъния Виорел Згоня, с министър-председателите на Румъния Виктор Понта, на Полша Доналд Туск, на Китай Ли Къцян, на Словения Аленка Братушек, както и тристранна среща с министър-председателите на Словения и на Унгария.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени