Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат ограничаване на пълномощията на шефа на Комисията за конфликт на интереси

Четири месеца след скандала с т.нар."тефтерче Златанов", членове на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси предложиха законодателни промени, с които да ограничат правомощията на председателя й.

Николай Николов, който е временно начело на Комисията, смята, че трябва да се засили колективното начало в институцията, понесла сериозни критики след скандала с предишния й председател Филип Златанов.

В момента действително председателят е този, който налага административните наказания и то във всички аспекти, както и случаите, в които имаме елементарно нарушение на закона, така и тогава, когато имаме ситуация на конфликт на интереси. Добре е тази функция да бъде поета от комисията. Добре е също така да се въведат нови принципи на работа, от типа на това изрично със закона да се предвиди, че членовете на комисията са докладчици по конкретните преписки и те да се определят на случаен принцип, така, както е в системата на съдебната власт и, разбира се, в екип със съответни служители от специализираната администрация и да работят заедно за постигане на съответните цели на производствата, смята Николов.

Сред другите предложения за законодателни промени са съкращаването на сроковете за произнасяне по сигналите до Комисията и намаляването на долния праг на глобите за лица, за които е установено, че са били в кофликт на интереси.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна