Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозират масови фалити на производители на зелена енергия

От Българската фотоволтаична асоциация прогнозират масови фалити на производители на зелена енергия. Причината - решението на парламентарната комисия по бюджет и финанси да наложи такса от 20 процента върху приходите от електроенергията, произведена от слънчеви и вятърни централи.

Браншът планира протести, ако решението бъде прието в пленарната зала.

Скандален е начинът, по който е внесено и прието това решение, каза председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова.

Предложението за въвеждане на таксата беше внесено от "Атака", а решението е било прието на тъмно и в нарушение на закона, изтъкна Русенова:

То е силно дискриминационно, защото третира облагането с данък само на два вида производители - от слънчеви и от вятърни централи.

Парите, които ще бъдат събрани от налагането на 20-процентната такса, са 170 милиона лева годишно и това няма да е от полза за потребителите, защото няма да намали сметките за ток, каза заместник-председателят на Асоциацията Иво Иванов:

Не е ясно кой, кога и как го е взел това решение. Така, както е записано, парите, които се предвижда да бъдат взети от този частен сектор, няма да отидат в енергетиката всъщност. Ще отидат на съвсем друго място и ще бъдат разпределени по съвсем друг, непрозрачен начин.

От Българската фотоволтаична асоциация настояват премиерът Пламен Орешарски и парламентарно представените партии да заявят ясна позиция по отношение на таксата, която трябва да заплащат.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна