Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре започва работа нова европейска система за наблюдение на границите

От утре започва работа нова европейска система за наблюдение на границите. Включени са 18 страни, сред които и България, формиращи външните граници на Евросъюза.

Системата ще бъде важен елемент от дейността на европейската агенция за охрана на границите "Промтекс" и ще контролира външните граници на Съюза с помощта на спътници, хеликоптери и безпилотни летателни апарати. Сред основните задачи на "Евросур" е съкращаването на броя на нелегалните имигранти, намаляване на инцидентите с тях, когато те се добират до Европа по море, както и укрепване на вътрешната сигурност на Европейския съюз чрез предотвратяване на трансграничната престъпност.

Германските медии съобщават, че системата ще функционира чрез координация на размяната на информация между страните - членки, като за целта всяка страна ще изгради свой координационен център. Германия ще влезе в "Евросур" едва след една година, като за развитието на системата до 2020-а година се предвижда да бъдат изразходвани 244 милиона евро. Според германския евродепутат Бирги Джипел програмата "Евросур" ще ускори размяната на данни за това къде са съсредоточени потоците от бежанци и какви нови пътища за нелегално преминаване на границите се използват от престъпните групировки.

По публикацията работи: Татяна Минчева - Германия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна