Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Налагането на 20% такса върху приходите на ВЕИ е лошо решение

Решението за 20% такса върху приходите на ВЕИ е лошо. Това е класически пример, в който се въвежда регулация и то от най-висшия регулаторен орган - Народното събрание. Въвежда се норма, която идва неочаквано за всички. В интерес на истината решение за намаляване на цената на ВЕИ е очаквано от всички, подобен дебат тече и в Германия. Не е ясно обаче какво искаме да постигнем с тези условия. Това каза директорът на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в интервю за предаването "Преди всички".

Внасянето на решение в Закона за бюджета, който променя друг закон, толкова многократно е коментирано, че е ужасно порочна практика. Това спокойно може да влезе във всички учебници като пример за лошо управление не само в енергетиката, но и в парламента. С това на практика няма решение, няма идея какво ще се прави с тези средства. Ако отидат тези пари в бюджета като някакъв вид резерв, това означава, че ще обложите потребителите на електрическа енергия с един допълнителен данък, които ще се ползва от всички за общи цели в бюджета. На практика по този начин се облагат енергийно бедните в градовете и ги прехвърляте към другите енергийно бедни, които не ползват електроенергия, например над 90% от българските домакинства в селските региони на практика ползват дърва и въглища за огрев, така че едва ли ги засяга толкова цената на ВЕИ, обясни Стефанов и уточни, че това са пари само на хората, които плащат сметки за електричество, не са пари на всички.

В случая става въпрос за една неподготвеност от страна и на Министерството на финансите, и на Министерството на икономиката и енергетиката, и от страна на депутатите най-вече, каза той и определи като безотговорно да се вкарват такива решения между първо и второ четене, без да има ясен анализ.

В случая не виждам нищо, което да пречеше на българските депутати и правителството да направят един обстоен анализ, да разгледат европейските практики, каза още Руслан Стефанов.

Стефанов прогнозира възможни фалити на фирми в бранша. Според него предложението за нова такса, направено между първо и второ четене на бюджета е пример за непрозрачно управление.

Собствениците на фотоволтаичните и вятърните електроцентрали излизат на протести от днес заради взетото решение.

 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени