Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Добрев: Изхарчени са милиони за установяване на 11 случая на конфликт на интереси

За три години работа Комисията за предотвратяване конфликт на интереси е изхарчила над три и половина милиона лева, а е установила 11 души с конфликт на интереси.

Тези данни обяви Кирил Добрев, председател на парламентарната комисия, която проверява данните по скандала с т.нар. "тефтерче на Филип Златанов". Добрев посочи, че се е работило по 868 преписки и това означава, че е имало и влияние върху проверяваните по времето на ГЕРБ:

Това е фин начин да се докаже всъщност с какво се е занимавала Комисията, защото има достатъчно много, над 150 преписки, които повече от една година отлежават, тоест през това време тези хора са държани в някаква зависимост. При тях нещата тръгват или бързо, или се спират - не се разглеждат. Аз не можах да разбера до ден-днешен колко са тези хора, които са "оправени", тоест са имали конфликт на интереси и не са стигнали въобще до решение на Комисията. И.Ф. не е Ицко Финци, а си е Фидосова, защото 103 пъти Златанов е ходил в нейния кабинет, зад Ц.Ц. стои Цветан Цветанов, за Б.Б. Комисията не можа все още да установи, аз провокирах господин Борисов още тогава в зала, да каже кой той вижда зад тези инициали, но така и няма отговор още, каза Добрев.

В предаването "Нещо повече" Кирил Добрев допълни, че преписките се засилват малко преди избори, а председателят на Комисията си е позволявал сам да пише становищата. А хората от комисията не са информирали прокуратурата по важни преписки, такъв е случая с президента Росен Плевнелиев.

Докладът на парламентарната комисия предлага и законодателни промени в работата на Комисията за конфликт на интереси. Докладът ще бъде предоставен на главния прокурор.

Чуйте интервюто с Кирил Добрев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна